שבוע הספר העברי נתפס בימינו בעיקר כאירוע מסחרי בו הוצאות הספרים עושות יחסי ציבור ומנסות למכור כמה שיותר ספרים. אך האמת היא שכאשר נערך האירוע הראשון ב 1926, הוא היה טבול ברגשות ציוניים והרצון להחיות את התרבות העברית בארץ ישראל.
שבוע הספר הפך למסורת מוצלחת הנשמרת עד היום, אך נראה שקסמו אבד וחבל. אנו דווקא ממליצים לכם לבקר באירועי שבוע הספר שמקיימת עיריית תל אביב.
השנה האירוע המרכזי מתקיים במרכז שרונה. שם תוכלו לרכוש ספרים בהוזלות, לפגוש ולשוחח עם הסופרים האוהבים עליכם וליהנות מפעילויות רבות המעודדות קריאת ספרים.
הספרים שכדאי לכם לקרוא
ואם אתם תל אביבים גאים, הרשו לנו לספר לכם על כמה ספרים איקוניים בעלי אופי תל אביבי שכדאי לכם לחפש השנה. הם עשויים לתת לכם פרספקטיבות חדשות על ההוויה התל אביבית והשינויים שחלו בה לאורך השנים.
ועד היום הגדול / אסתר קון
זהו ספרה השני של אסתר קון. היא מביאה לכם סיפור אהבה תל אביב המתרחש אי שם בשנות החמישים והשישים, תקופה של תמימות וגם תקווה, של דור המנסה לחפש נחמה לאחר השואה. הסיפור מתרחש בשכונת פועלים תל אביבית, סוג של קיבוץ גלויות של ישראל של שנות החמישים, בו כל הגלויות נפגשות יחדיו.
החי על המת / אהרן מגד
אולי התל אביבים של היום יתקשו להתחבר לספר הזה, אך בכל זאת אנו חושבים כי הוא נותן הצצה מרתקת לתולדות היישוב העברי. עלילת הסיפור מספרת את סיפורו של יונס רבינוביץ׳, סופר המתבקש לכתוב על אחת הדמויות החשובות בתולדות היישוב העברי שהלך לעולמו. ובכך חושף אותנו לדואליות של התדמית החלוצית ההירואית, אל מול אישיותם המורכבת. דמות הספר היא דמיונית, אך ישנה סברה כי דמותו של יצחק שדה שימש השראה לדמות.
הצורף / משה סקאל
הסיפור הזה מתרחש בתל אביב של שנת 2011, תקופת המחאה החברתית. אך בצורה מאוד מעניינת ויצירתית, דרך סיפורו של יהלום גנוב, הוא מספר את ההיסטוריה של המקום. בניגוד לספרים אחרים, המספרים את ההיסטוריה דרך מלחמות וגבולות, סיפור זה מספר את ההיסטוריה דרך אהבה ומזכיר לנו שפעם זה היה מקום ללא גבולות.
דיוניסוס בסנטר / תמר ברגר
ספר מעניין ביותר, ואולי גם אחד מהספרים שיגרום לכם לזוז בחוסר נוחות. זוהי יצירה ספרותית, אך במידה רבה היא נכתבה ממש כמו עבודת מחקר היסטורית המתבססת על מסמכים וראיונות, והקפדה על עובדות. אנו רגילים לשמוע את סיפורי החלוציות וההתיישבות על החולות השוממים. אך ספר זה מציג לנו נקודת מבט חדשה על החולות הנטושים, דרך סיפורו של דיזינגוף סנטר.
תל אביב מזרח / שמעון בלס
אחת היצירות היפות והמעניינות בספרות העברית, זאת בעיקר בגלל זהותו המרתקת של הסופר כיהודי ממוצא מזרחי, או כהגדרתו יהודי – ערבי. זהו למעשה הספר השני בטרילוגיה הכוללת את הספר ”המעברה“ שיצא ראשון, ואת הספר ”ילדי חוץ“ האחרון. הספר נותן לנו נקודת מבט מרתקת על סוגיות שעד היום נחשבות רלוונטיות ובעלות אימפקט פוליטי.
Carsten Schlipf / Shutterstock.com